Diari Foto Yasmin & Danish
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
By: Ibu YasminDanishIrfan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 6-Sep-2007 00:00 Email | Share | | Bookmark
Shop 'till you drop....Shenzen

Ibu pun kemain sama naik makan dgn Danish hehehe
serunuks nye anak ibu...santai giler
amboi besar nyer bukak mulut..
View all 18 photos...

Disney Hollywood Hotel...

Day 4 (6 Sept 2007)
Today is the last day kami kat Disneyland also Hong Kong, coz around 11am Anthony mai jemput kami utk ke Shenzen, China plak. Shenzen nih mmg saja ibu include kan dlm package nih sbb dh dekat sgt dgn HK. Lg pun ibu teringat kat Atok yg nk sgt gi China. Atok ni walaupun dh almost half of the world dia pusing tp China tak sampai lg, org2 cina masa dulu2 tak reti main hoki kot . Lg pun Atok nk jumpa saki-baki kaum-kerabat dia yg masih tinggal kat China kot "Jgn marah Abah...gurau jer ".


Pool entrance....ni dh penat swimming, dh nak naik bilik...tgk tu Danish entah ape ler yg dia nk tgk...


Pool area....Danish tgh bersantai

So sblm kami check-out frm Disney Hollywood hotel, kami gi dulu pool dia...biasa ler anak2 Ibu mesti nk berendam sedas-dua... . BF kami pun kat pool side jer...makan tuna sandwish, muffin, croissant, fruit salad, orange juice, manggo juice & soya bean...Dh puas berendam, kami pun siap2 kan diri & tunggu Anthony kat Lobby.


amboi...amboi...amboi...anak ibu...baik nyer santai dgn mulut penuh . Mulut Danish penuh dgn croissant


Anak2 Ibu tgh bergurau senda kat Shadowman Cafe...ibu teramat lah seronok nyer klu tgk anak2 ibu mcm gini sejuk hati tgk depa tak bercakaran

By 11am Anthony pun smpi & trus bwk kami ke Shadowman Cafe utk Brunch dh kul 11.30 nk kata bf pun dh lewat benar, nk kata luch awal benar...after makan trus kami ke East Tsim Sha Tsui station utk naik train ke Lo Wu & trus ke Shenzen. Perjalanan naik train dr East Tsim Sha Tsui ke Lo Wu ambik masa dlm 45minit dgn train KCR. Smpi kat station Shenzen around 1.30pm, another tour guide dh tunggu kami. Kami trus di bwk tmpt makan utk lunch di Xinyue Muslim Restaurant, owner & pekerja2 restaurant ni semua chinese muslim....then ke Windows of the World , saja tgk kat luar jer amek gambor tp gambor tak brp menjadi sbb bebudak mengamuk letih . Windows of the world nih theme park lah sbnrnyer...ade replika2 bangunan2 galmor2 around the world mcm Eifel Tower tu Kat Shenzen nih transportation kami tak brp selesa mcm masa kat HK, sini pakai van jah...van pun mcm outdated jer Dh tu trus kami balik hotel, kali nih kami tinggal di Best Western Felicity Hotel. Hotel nih mmg vast Sapa2 mai Shenzen klu nk bermalam boley tinggal sini...dekat jer dgn tmpt shopping...depan mata jer Smpi hotel dlm kul 3pm gitu. Rehat jap sbb tersangat lah penat nyer...then around 6pm tour guide kami amek bwk lg ke restaurant yg lunch tadi utk dinner. After dinner Yasmin & Danish tinggal hotel dgn Atok, Wan & Ucu...ibu & ayah memulakan xtvt shop till u drop kami.... byk jugak lah yg kami shopping but mostly baju2 utk Danish & Yasmin... . Kami shopping smpi kedai & komplex dh tutup baru kami kluar itu pun $$$ yg kami bwk tak habis jugak rasa2 mcm dh over beli tp still tak abis2 jugak $$$...klu ikot ibu mmg dh tak mo bwk balik dh duit Yuen tu rugi...tp nk wat camno kedai abis semua nk tutup...tak kan nk paksa bukak kot . Smpi hotel terus flat smpi ke pagi.

Sekian xtvt kami utk hari yg ke 4


Wednesday, 5-Sep-2007 00:00 Email | Share | | Bookmark
The reason we are here...Disneyland

BF isi perut dulu..ni kat Shadowman Cafe..
kat lobby Disney Hollywood hotel...depa tunggu ibu tgh check-in
asyik Min jer posing...kita laks posing
View all 66 photos...

Sleeping Beauty Castle...ni ler rupa castle Disney nyer

Day 3 (5 Sept 2007)
Janji dgn Anthony today 9am mesti dh siap-sedia. So at 8.30am kami dh check-out frm Kimberly Hotel coz today are going to Disneyland & will be staying at Disney Hollywood Hotel...yiiiiihhhhaaaaaa. Sblm gi Disneyland perut mesti lah di isi dulu. After 2 days makan kat HK Islamic Center, Anthony bwk kami ke Shadowman Cafe agak nyer si Anthony tu pun perasan kot kami dh naik bhusan tahap gaban hari2 makan kat HKIC kot . SHadowman Cafe nih owned by a Muslim Ceylonese. Menu for breakfast kat cafe nih agak limited. They only serve American breakfast (Toast, hot dog, scramble eggs & veggie omelette) & roti canai with curry. Ofcourse lah memasing mengorder roti canai except for Ibu & Ucu yg ala2 mat saleh . Roti canai dia mmg marvelous, crispy yet tender....very testy ibu cilok ayah nyer sket


Adik kat Main Street, Disneyland...punye ler seronok anak ibu yg sorg nih...dpt jln ke hulu ke hilir...


Yasmin posing ala2 ANTM...tp Ucu tu mcm tu ler posing nyer...


Anak2 Ibu with Mickey & Minnie Mouse

At around 10.30am kami tiba di area Hong Kong Disneyland. Tak payah tour guide ckp pun kita dh tau kita dh masuk kawasan Disneyland. Dgn serta-merta hati ibu terasa melonjak2..tak tau kenapa..rasa tersangat lag suka nyer...hati tu rasa seronok sgt2...like a dream come thru...terasa mcm budak2 balik . Klu Ibu pun dh mcm tu Yasmin lagi ler bukan main kepalang seronok dia...dlm coach dh meloncat2 seronok . Smpi jer Disney Hollywood Hotel, walaupun kami smpi awal & check-in sepatutnyer koi 3pm since bilik dh available terus hotel staff kasi kami check-in. Btw kami diberi 2day pass to Disneyland, maksudnyer kami boley masuk Disneyland utk today & tomorrow. Bilik hotel nyer sgt2 marvelous. Most of the small2 things inside the room is for souvernier except for the bath-robe, yg lain semua boley bwk balik. Key-card nak masuk bilik pun souviner gak. Blum masuk park dh byk souviner kami Rehat2 kejap dlm 15minit, trus kami naik shuttle bus Disney utk ke Disneyland. Nmpk jer gerbang Disneyland, bertambah2 seronok rasa hati...yasmin dh berlari laju gi kat Mickey Surf Fountain, the rest tak yah cite lah...tgk jer lah gambar2 kami . Oooo ye since kami dh kat Disneyland jd lunch & dinner will not be provided. Masuk2 jer dh nmpk kedai souviner, ape lagi meng'giler' lah ibu menyopping souviner utk kengkawan & jugak yg mengirim. Yasmin laks sudah nmpk itu Snow White punyer dress, udah dia nk pulak....klu ikot Atok mmg dia nk jer beli kan, tp ibu berjaya memujuk Yasmin soh pilih dress yg lain sbb tak kan nk dress Snow White kot bila masa nyer nk pakai, bila pulak lah nk ade costume party nyer . Last2 Min pilih Pink Polkadot dress, tak tau ler Disney Princess mana yg pki tht polkadot dress...Princess Yasmin kot Terbang det Atok HK500 = RM230 Dgn Ibu mmg tak dpt lah costume2 dress nih Dh nk dekat 1pm after dh amek gambor dgn Mickey & Minnie Mouse kami lunch jer kat cafe2 dlm park tu. Makan kat sini kena hati2 sbb non-halal, so tawakal jer lah kami makan, kami amek yg roti2, muffin & veggie2 jer. After lunch, Atok & Wan ckp dia org sgt2 penat nk berjln2 dlm park tu jadi dia org nk balik landing kat hotel. Wan volunteer nk bwk Danish balik sbb Danish pun dh nmpk letih giler, so tinggal Yasmin, Ucu, Ibu & Ayah jer continue exploring the park.



Ni ler pasal kami ke sini...Disney princesses ni ler yg Yasmin sibok sgt nk jumpa...Cinderella, Bell, Aurora or Rose and Snow White...tinggal Airel jer tak dpt jumpa...Ibu ckp dgn Min..Airel mana leh jln sbb dia tak de kaki... .


Entrance Disneyland....masa nih dh nk balik...dh penat giler..

At around 6pm, masing2 dh letih giler, Yasmin pun dh mintak nk balik sbb penat giler...kami pun decided we had enough rides, had enough Mickey Mouse & enough fantasy, now back to reality Fireworks lambat laks....kul 8pm baru ade Firework. Tp kaki dh sakit wooooo . Ayah ckp tak pe lah kita tgk firework frm hotel jer lah. Ok lah tgk frm hotel jer. Berjln nk ke shuttle bus pun punye lah byk pit stop Smpi kat bilik masing2 terbongkang
Dinner kami gi jer International buffet kat Chef Mickey cafe. Rege dia tok sah cite lah tersgt lah mahal nyer. Atok ckp "Seumur hidup abah ini lah makanan yg paling mahal pernah abah makan!!" ini semua gara2 silap tgk...atok tertgk rege utk Supper, HK99 for adult, tu abt RM45..kira ok lah tu kan...rupa2 nyer bukan tu rege nyer..for Dinner lg lah mahal sudah terkena Atok Tak pe lah Atok, nama lg holiday mmg det kluar laju jer lah... Kat sini pun makan tawakal jer....kami amek seafood2, roti, fruits & veggie jer...tp kenyang tahap gaban jugak lah...sbb sashimi dia sungguh marvelous, ade king crab & prawn, sushi, mussle etc.etc.etc...mmg itu jer ler yg kami bedal...asal depa tambah jer kami bangun amek... Perut dh kenyang penat pun belum hilang ape lagi tidooo lah...

Sekian xtvt kami utk hari yg ke 3....


Tuesday, 4-Sep-2007 00:00 Email | Share | | Bookmark
Ronda-ronda Hong Kong

Victoria Harbor view frm Golden Bauhinia Square
Golden Bauhinia Square....Danish tgh melalak nk turun hehehehe..
Danish & Atok
View all 27 photos...

Yasmin posing dlm coach

Day 2 (4 Sept 2007)
Smlm janji dgn Anthony nk jumpa kat lobby hotel koi 7am today for our next xtvt. Punye ler tido celik mata tgk kat luar dh terang-benderang mcm dh pukul 8am. Ibu dgn kelam-kabut nyer bangun mandi, siap2 kan pekakas 2 beradik tu (susu, botol, air, baju extra, baby bites etc..etc.. ) & siap kan baju nk pakai 2 beradik tu, then bila ibu nk kejut kan dia org ayah yg dr tadi tgh belek camera ckp awal sgt nih nk bangun kan....ibu pun pelik ape awal nyer, ari dh terang nih...sekali tgk jam lers rupa2nyer baru koi 6am . Lupa ibu HK nih waktu jam jer sama dgn M'sia tp timming dia lain serupa mcm kat S'wak terang dulu dr KL Patut lah ayah relek jer .
By 8am semua dh ready kat Lobby & Anthony (Btw Anthony tu tour guide kami jer, yg tukang drive coach kami tu entah ape namanye kita org panggil "Uncle" jer, tak reti nk ckp dgn Uncle nih sbb dia tak reti speaking.) smpi jer trus dia bwk kami gi HK Islamic Center spt dijanji kan smlm Dim Sum is our breakfast. Sungguh marvelous dim sum iteww . Then kami gi Golden Bauhinia Square also know as The Expo Promenade utk tgk Victoria Harbor. Dh posing2 kat situ kami dibawak lak gi naik sampan, utk tgk Fisihing Village...ala yg masuk dlm cite Angelina Jolie dlm Tomb Rider: The Cradle of Life tu & the famous Jumbo Kingdom....ala yg dlm cite James Bond yg dgn Michelle Yeoh tu...after that gi plak tempat buat jewelery but ibu dh lupa ape nama tempatnyer. Wan spt biasa, jewelery klu dia tersgt lah lemah nyer, berejam dok membelek. Last2 Yasmin jugak yg untung . "TQ Mummy....TQ Abah" Then gi plak tgk Happy Valley, ni tak lain & tak bukan the famous horse racing track, tak singgah pun tgk jer dr dlm coach sbb perut dh lapar giler . On the way gi lunch, Anthony tunjuk kami something yg agak asing & luar-biasa bg kami. Tanah perkuburan Kristian & Islam Hong Kong. Actually tanah perkuburan tu tak de lah asing pun cuma yg luar-biasa nye kubur org islam & kristian di tempat kan di 1 kawasan . Meaning kubur nyer sebelah menyebelah jer . Yg membezakan kubur tu kubur org islam & kristian ialah tomb nyer. If kubur kristian ade salib & kubor org2 islam tak de salib.
After lunch at around 2pm kami dh ada kat Ocean Park. Mmg best teringat waktu ibu baya2 Yasmin, masa tu Wan & Atok bawak ibu gi Sydney ade jugak Ocean Park mcm nih, alhamdulillah anak2 ibu pun dpt merasa tengok Ocean Park, tgk Free Willy . We spend around 3.5hrs kat sini, siap ade cable car tu dlm park nih. Ocean Park nih ade 2 section & cable car nih lah yg menghubung kan from a section to another. We took 2 cable car. Danish, Yasmin, Wan & Atok 1 cable car, Ibu, Ayah & Ucu took another cable car. Ibu sejak dh tua2 nih mmg gerun sket naik cable car nih. Dlm hati tuhan jer tau, entah ape2 ayat yg ibu baca Tp Ibu cool tak mcm Wan lg muka gelabah abis Bila masing2 dh penat berjln dlm Ocean Park tu kami pun decided enough lah for today, jom lah balik kaki pun dh mcm nk tanggal. So jln lah lg kami gi ke exit tp Wan ade sikit takut naik kable car lg, nasib ayah perasan rupa2 nyer ade shuttle bus disediakan utk balik ke the other side without naik kable car again. Lega Wan . Bila kami smpi jer kat entrance Anthony dh tunggu utk bwk kami dinner again kat HK Islamic Center, but tonite we will be eating "Cha Chi Kai" or Roasted Chicken ke Deep Fry Chicken ibu pun tak sure dlm bahasa melayu or english nyer menatang ape "Cha Chi Kai" tu. Tp mmg sedap giler arr...kulit ayam tu so crispy and yet daging ayam tu sooooo tender...yummy bak kata Danish Ibu ada tanye Anthony mcm ner cara nk buat ayam nih...dia pun ckp ler mcm ner, agak complicated jugak nk wat nyer...jd pendek cite Atok ckp dgn ibu "Tak yah berangan lah Along" chet Atok nih!!! Dh kenyang perut, Anthony nk bwk kami gi night market yg smlm tak jd, tp kami mmg dh penat giler, kaki masing2 dh mcm nk tanggal, kami ckp dgn Anthony tak yah lah, lain kali jer lah bwk lah kami balik hotel, lg pun esok lg mau pakai ini kaki, kena kasi rest lah...

Jd itu jer lah xtvt kami utk 2nd day at HK


Atok kunun2 jd tekong sampan Ada gaya tu Atok


Kami anak-beranak...spt biasa Danish mmg sukar utk dok diam

2nd day mmg byk gambar frm both camera but hanya ini jer yg mampu di kongsi bersama yg lain tu koleksi peribadi . Ibu mmg dh di tugas kan amek viewcam jd camera ibu Atok yg pegang, Ayah ofcourse lah pegang camera dia. Koleksi gambar2 nih kebanyakan frm ayah's camera but ade juga frm camera ibu yg atok shoot, yg mana kureng jer tu dh tentu lah frm ibu's camera...


Monday, 3-Sep-2007 00:00 Email | Share | | Bookmark
Hong Kong Here We Come....

Danish @ KLIA, kena pki beep sbb asyik meleleh..gigi lg nk kuar
My 2 boyfriend @ HKIA, Ayah jer yg larat kejar Danish..
kedai Sushi punye ler umat panjang beratur just to eat here
View all 4 photos...

Anak2 Ibu kat KLIA

Mcm tahun2 yg lepas2 it's time for our vacation. This time alhamdulillah ade rezeki lebih kami vacation jauh sket dr biasa. Plan asal nak ke Mauritus, sbb Atok ckp dia nk gi holiday sana (kami ni kan klu gi holiday kan semua anak-beranak, atok-wan-ucu semua gi almaklum adik-beradik ibu tak ramai...2 org jer ), unfortunetly plan kami tu tak menjadi sbb cucu kesayangan Atok AKA Yasmin. Yasmin tiap kali after watching Disney cartoon mesti ckp "Ibu Min, nk pergi castle nk jumpa Cinderella (bila dia tgk cite Cinderella)" or after tgk cartoon Mickey "Ibu Min nk jumpa Mickey", smpi ibu pun naik letih dengar....normally ibu nyer reply "Ok...nnt 1 day kita gi Disneyland ye". So bila tiba masa utk plan our vacation spt biasa tugas plan-mem"plan", booking-mem"booking" mmg semua nyer serah kan kat ibu, so ibu pun mention lah kat Atok, yg Yasmin sibuk nk gi jumpa Princess Cinderella, so dgn serta-merta nyer Atok ckp "Ok change plan...we go to Disneyland". Yaaaahhhhooooooo....actually Ibu pun excited jugak nk gi Disneyland sbb Ibu pun teruja nk gi Disneyland gak . Wan suggest kita gi Tokyo Disneyland, ibu pun syok gak klu dpt gi Tokyo boley gi melantak sushi original but Ibu have to think abt Danish bcoz dia tgh lasak dok dlm plane lama2 sure dia rimas giler, Ibu ckp Hong Kong sudah lah as long as Disneyland . Ibu pun start lah contact aunty Ibu yg kerja kat travel, but she suggest to go to Gold Coast flight time & cost lebih kurang mcm gi Hong Kong jugak, aisheh!!! teruja lg ibu....Gold Coast ke Hong Kong? Last2 after bincang2 balik dgn semua, we decided to go Hong Kong sbb klu gi Gold Coast, Yasmin sure tak jumpa dgn Princess Cinderella....ade pulak lah yg kena gi Hong Kong laks after balik dr Gold Coast Tak pe we reserved Gold Coast when Danish dh a bit older . Dh decide mana nak gi, now what package to take, ingat nk pergi free & easy jer but after bincang2 & frm aunty ibu punye advice, since ade budak kecik 2 org nih we took family tour halal package, a bit expensive but senang sket tour group kami anak-beranak jer, makan pun tak yah nk pikir mana nk cari halal food coz makan semua provided. Pendek cite, smpi HK sok dh tak yah nk bayar ape2 coz package nih semua dh inclusive tinggal duit sopping jer tak inclusive . So itu lah cerita mcm mana boley kami ke HK.


Yasmin at HKIA...

Day 1(3 Sept 2007)
Flight kami at 9.35am. 4.30am, Ibu & Ayah dh bangun & start mandi, at 5am bangunkan Yasmin & Danish, Mbah mandikan & siap kan 2 beradik tu, Ibu last minute check brg2 kot2 ada yg tertinggal. By 6.30am, KLIA limo pun smpi & kami pun semua dh siap. By 7am kami smpi KLIA & terus check-in. Dh check-in kami gi McD for breakfast, then at 9.35am trus boarding. Alhamdulillah dlm flight Danish tak de meragam sgt cuma biasa ler budak tgh lasak, nasib lah Wan & Atok ade, so bergilir2 lah ibu, ayah, atok & wan melayan Danish. Yasmin pun releks jer dlm plane khusyuk tgk in-flight cartoon . After abt 4hrs, around 1.30pm alhamdulillah kami selamat smpi di Hong Kong International Airport. Besar HKIA nih rasa2nye lg besar dr KLIA kot . Ade 2 terminal, terminal 1 for International flight & terminal 2 more for private plane & budget airlines. Kat Airport dh ade tour agent yg menunggu kami. Nama tour agent kami Anthony Chan, a very nice & frindly guy (tour guide sure lah frindley dak...udah kita membayar dia ). Bila transportation smpi, agak terkujat jugak ibu bcoz ibu expect depa pki van ke or MPV ke kan since kami 7 org jer, rupa2 nyer depa bwk small coach (20 seater). Selesa yg teramat2 ler sepanjang tour kami di HK nih. Danish dgn senang hati nyer ke depan ke belakang . Dr HKIA trus kami di bawak gi lunch kat Osman Ramju Sadick Islamic Centre or also know as Hong Kong Islamic Center. Hong Kong Islamic Center ni bangunan 8 tingkat consist of Masjid Ammar, library, Halal Chinese Rastaurant, tadika, community hall & etc. So most of the time kata tour guide kami kat sini ler kami akan makan & kata Anthony lagi "Tomorrow breakfast we will be having Dim Sum" yiiiiiihhhhaaaaa syiok nyer nk makan Dim Sum . Lps makan trus kami ke hotel utk merehat kan badan. Smpi hotel lebih kureng kul 4pm. Kat HK kami dok kat Kimberly Hotel. At around 6pm, Anthony dh terpacak kat bwh hotel utk bwk kami gi dinner kat Hong Kong Islamic Center, after dinner trus dia bwk kami gi Victoria Hill or Victoria Peak utk tgk pemandangan HK di waktu mlm. Sungguh mengagum kan. Lps tu suppose Anthony bwk kami gi night market but kami tersangat lah penat nyer nk berjalan jd kami pun skip ler night market, trus soh antar kami balik hotel utk kami terbongkang atas katil . Tp Ibu & Ayah tak terbongkang, tgk Min & Danish dh releks kat bilik, Wan & Atok teman kan depa kejap sementara Ayah & Ibu gi dating explore nite life kat HK .

Sekian xtvt kami utk 1st day at HK


Hong Kong at nite....magnificent!!!
This is at the top of Victoria Peak....gambar from ayah's camera camera ibu kalu....alamat ler tak nmpk ape

1st day Ibu tak brp byk amek gambor sbb Ibu sibok pegang viewcam. Ayah laks byk amek gambor2 koleksi peribadi


Saturday, 1-Sep-2007 00:00 Email | Share | | Bookmark
Off We Go....

Vacation time.....we'll be leaving on 3 Sept & won't be back untill 7 Sept.


This time jauh sket....


Yasmin & Danish 1st passport....



[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net